kkukimya
Sitemizden yararlanmak ve bu ailenin bir parçası olabilmek için lütfen üye olunuz!Ayrıca yeni sitemiz açıldı ayrıntılı bilgi için http://kimyacini.com
Biyomoleküller Uyeols10
kkukimya
Sitemizden yararlanmak ve bu ailenin bir parçası olabilmek için lütfen üye olunuz!Ayrıca yeni sitemiz açıldı ayrıntılı bilgi için http://kimyacini.com
Biyomoleküller Uyeols10
kkukimya
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
kkukimya

AKADEMİK KİMYA HAKKINDA ARADIĞINIZ HERŞEY BU SİTEDE
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Biyomoleküller

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
administratör
administratör
Admin


Aktiflik :
Biyomoleküller Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Biyomoleküller Right_bar_bleue

Mesaj Sayısı : 634
Rep Gücü : 2879
Doğum tarihi : 05/08/90
Kayıt tarihi : 08/08/09
Yaş : 33
Nerden : ADANA
İş/Hobiler : Öğrenci
Lakap : Kimyacini

Kişi sayfası
tecrübe:
Biyomoleküller Imgleft1000/1000Biyomoleküller Emptybarbleue  (1000/1000)

Biyomoleküller Empty
MesajKonu: Biyomoleküller   Biyomoleküller EmptySalı Ağus. 11, 2009 2:30 pm

Biyolojik hayat, ışık mikroskobuyla görülebilecek sınırların çok ötesinde incelenirse, temel olarak, bir kimyagerin çalışma isteği sınırları ötesinde olan bir kimyadır. Bunun için biyokimya vardır.

Biyokimyacı, canlı sistemleri moleküler düzeyde inceleyen bir insandır. Hayatı boyunca, çiçek, böcek, fare ve sair atlayan, zıplayan, hoplayan yaratıklardan daha çok moleküllerle çalışıyor. Moleküllerin yapısını, her türlü özelliklerini ve bir biriyle ilişkilerini öğrenerek, ve onların canlılardaki vazifesini iyice kavrayarak, ve tüm bu bilgileri düşünce potasında eriterek hayatı anlamaya çalışarak, günlük mesaisini sürdürüyor.



Altı tane aynı proteinin birleşmesinden oluşan ‘heksamer' bir protein


Hayatın devamı için gerekli olan moleküler düzeydeki değişmelerin (tepkimelerin) bir kısmı kimyasal tepkime tanımına girebiliyor, bir kısmı ise giremediği için, insanlar canlı sistemlerdeki tepkimeleri biyokimya adı altında inceliyorlar.



Bir DNA molekülünün üstten görünüşü


Kimyasal bir tepkime, kimyasal bir bağın oluşup-bozulması olarak tanımlanır. Oysa ki, hücredeki milyonlarca tepkime sadece moleküllerin üç boyutlu şeklini değişmesi, veya iki molekülün bir birine gayri-kimyasal bağlarla (sadece moleküler arası bağlarla) bağlanması olarak gerçekleşir.

Her canlı sistem [1], yapı taşları ve fonksiyonel birimleri olan biyomoleküllerden oluşuyor.

Listelersek:

* Proteinler
* Nükleik asitler
* Yağlar
* Karbonhidratlar

Dünyanın en kısa listelerinden olmakla beraber, bu liste çeşitliliği ile dünyadaki en zengin listesi olabilir. Listedekiler canlı bir sistemin gerektirdiği organik elemanlar. Bununla beraber, çok ender istisnalar dışında, her canlı sistemin inorganik elemanlara da ihtiyacı var.




Bir kaç tane küçük yağ molekülünden oluşan ‘misel'


Listedeki sıra moleküllerin canlı sistemlerdeki önemini ifade etmiyor. Hiçbiri canlı sistemi oluşturmak için kendi başına yeterli değil ve biri bile olmayınca da canlı sistem canlılığını kaybediyor.

Biyokimyasal araştırmanın temelini oluşturan organik kimya, biyokimyanın sadece ‘elifbasıdır'. Fakat organik kimya da kendisi içerisinde bir dünya olduğu için biyokimyacıların çoğu organik kimyanın sadece elifbasını bilirler.

Proteinler listemizin başında durduğu için ve nasıl olsa proteinler DNA'dan daha önce keşfedildiği için ve de protein alemi daha renkli daha zevkli ve daha ilginç olduğu için onlardan başlayalım.



Dört tane şekerin birleşmesinden oluşan bir tetrasakarit


[1] “Canlı” tanımını hemen yapalım: yaşayan bir sistem canlıdır. Bir sisteme bakıp da “yaşıyor!” diyebiliyorsanız, bu sistem size göre canlıdır. Birçok insana göre, bir sistem üreyebiliyorsa - canlıdır.

yeni bilgiler buulndukça sizlerle paylaşılacaktır study
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://kimyacini.com
 
Biyomoleküller
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
kkukimya :: KİMYA'NIN TEMEL DALLARI :: Biyokimya-
Buraya geçin: